1656071562744

iOS 16 – Simpel en toch krachtig

Success Story / Tips

iOS 16 – Simpel en toch krachtig

Elk jaar rond het begin van de zomer is het weer tijd voor een nieuwe Apple WWDC. Een maand geleden was het dan ook tijd voor alweer de 31ste WWDC van Apple waar iOS 16 werd aangekondigd. Deze software is nu ook binnen handgebruik voor iedereen die graag de massa voor wilt zijn. Er zitten wel risico’s aan het updaten naar een beta versie van iOS 16. Het kan zijn dat sommige functionaliteit niet volledig werkt of simpelweg stuk is. Als je de risico’s niet aan wilt gaan zou ik adviseren om te wachten totdat iOS 16 zijn officiële release heeft. Dit zal waarschijnlijk rond eind Augustus of begin September zijn. 

De grootste verandering in deze update zijn de aanpassingen van het vergrendelscherm. Voorheen liet het toestel de tijd en notificaties zien die je had binnengekregen voordat je je toestel had ontgrendeld. Hier komt met iOS 16 verandering in. Waar vorig jaar de widgets zijn geïntroduceerd naar het homescherm, zijn deze nu ook beperkt beschikbaar voor het vergrendelscherm. Hierdoor kan je in een oogopslag zien hoeveel batterij jouw Apple devices nog hebben, zou je de temperatuur van het weer kunnen zien en is er een mogelijkheid om bijvoorbeeld te kunnen kijken of er regen is voorspeld. Natuurlijk zijn er veel meer widgets en wordt er verwacht dat er in de toekomst meer toegevoegd wordt. Ook is het mogelijk om de tekst van de tijd aan te passen naar voorkeur van kleur en lettertype en te zien wat je volgende afspraak in jouw agenda is. Ook zijn de notificaties aangepast. Waar deze voorheen vanaf boven kwamen, kun je deze nu vanuit de onderkant van het scherm bekijken. Hierdoor zie je het vergrendelscherm beter. Graag had ik wel nog gezien dat er meer vrijheid was in de positie van de tekst en widgetsbalk. Nu zit het geforceerd op de zelfde plek waar ik liever had gehad dat de tijd midden in mijn scherm was komen te staan. Voor nu zijn er ook maar 8 soorten lettertypes waaruit je kan kiezen. Apple heeft wel al aangegeven dat er in de toekomst meer aan te passen valt dan wat er nu mogelijk is. Echter is de software die nu uit is nog slechts een beta en zal er dus voor de release nog veel aangepast kunnen worden op basis van de feedback en reviews die Apple krijgt. 

Ook de focus modes kunnen in de nieuwe update gebruik maken van een gepersonaliseerde lockscreen. Hierdoor kan je tijdens werktijd een ander lockscreen, homescreen en apps gebruiken. Ook kun je kiezen welke apps en/of personen je wel of niet kunnen bereiken tijdens deze modus. 

Verder zijn er nog wat kleinere updates. Vooral de bestaande apps zoals Maps, Mail, Safari, Camera en Photo’s app krijgen extra functionaliteit.

Maps 

De Maps app krijgt in iOS 16 eindelijk een lang verwachte functie; De mogelijkheid om tussenstops te kiezen op een route.  

Mail 

De mail geeft je nu de mogelijkheid om een mail niet te versturen voordat deze is verstuurd. Dit is alleen mogelijk voordat de mail is aangekomen bij het desbetreffende mailadres. Ook is het mogelijk om reminders aan te maken voor al bestaande mails. 

Safari 

Op safari is het nu mogelijk om een zogeheten “tabgroup” aan te maken. Hiermee kan je een mapje maken met tabbladen als je bijvoorbeeld meerdere websites in de gaten wilt houden. Deze mappen kan je na het aanmaken ook delen met je vrienden en/of collega’s.

Camera 

In combinatie met MacOS Ventura is het in iOS 16 mogelijk om gebruik te maken van de nieuwe “continuity camera” toevoeging. Hiermee kan je jouw iPhone device koppelen aan je Mac om zo de camera van jouw mobiel te gebruiken voor videobellen. Door middel van deskview wordt er zelfs gebruik gemaakt van de ultraweide lens om zo een bovenaanzicht te creëren op je laptop. Wel moet de Mac die gebruik willen maken van deze features minimaal een M1 chip hebben. De oude Intel Macs kunnen dit dus niet.  

Zelf vind ik de live text scanner ook echt een coole nieuwe feature in iOS 16. Hiermee kan je de text uit een live video scannen en kopiëren. Hieronder een filmpje waarin dit word gedemonstreerd. 

https://youtube.com/shorts/gYEInU-7ne8?feature=share

Al met al dus een erg kleine, maar krachtige update van Apple waarin veel gevraagde features zitten. Zelf heb ik de beta nu al een aantal dagen draaien op mijn persoonlijke device zonder enige echte bugs tegen te komen. Mocht je nou zelf willen enrollen in de beta, maak dan eerst een backup van je mobiel. Apple helpt je namelijk niet als je beta software draait op je mobiel. Dit geldt zowel in de fysieke Apple store als online. Dus mocht er wat kapot gaan, dan zou je eerst moeten downgraden terug naar iOS 15. 

(Source: iOS 16 – Simpel en toch krachtig)